1.2. Коришћење лозинки

Лозинка (шифра) унапред уговорен тајни сигнал, односно реч као елеменат распознавања. У свету рачунара, лозинка је нашла примену при енкрипцији, персонализацији података...
У војсци се за идентификацију стражара и командира страже користио пар речи одзив и лозинка. Стражар и командир страже су морали знати и одзив и лозинку, као и било која особа која би прилазила стражарском месту. Када стражар примети особу која прилази, тражи идентификацију, односно „одзив“. Када особа која прилази изговори одзив, тада стражар изговори своју „лозинку“ и тада су се обојица идентификовали. У уобичајеним ситуацијама би и одзив и лозинку претходно одређивао дежурни официр и важили би 24 часа. Постојало је једноставно правило за бирање речи. И одзив и лозинка су морали бити по једна реч и почињати на исто слово. Одзив је морао бити део војничке опреме а лозинка неки географски појам, најчешће град.
Примери:
одзив лозинка
нож Ниш
пушка Параћин
затварач Зајечар


Embed gadget

Много смо пута говорили о важности избора шифре приликом креирања налога на интернету. Речи из речника, чак и ако су неправилно написане, име и презиме корисика налога, датум рођења, место пребивалишта, имена кућних љубимаца, логични низови бројева - све ове могућности заборавите када бирате шифре за своје налоге. Добро одабрана лозинка мора да садржи најмање осам карактера (оптималан број варира од аутора до аутора али данас се сматра да је добра лозинка са 14 карактера и да је тешка за пробијање ако је правилно формирана), при чему треба имати на уму да карактери нису само слова, већ и бројеви, симболи и знакови интерпункције.

Имајући ово у виду, просечан интернет корисник са емаил налогом, налогом на Facebook-у, неком форуму, YouTube налогом, сада већ констатује: лако је одабрати компликовану шифру, али је немогуће упамтити неколико таквих шифара.

Добар предлог како направити “јаку”, а памтљиву лозинку у неколико корака је следећи:

  • Корак 1 - замислите реч која за вама нешто значи, рецимо - password
  • Корак 2 - нека нека од слова одабране речи буду велика - PASSword
  • Корак 3 - између два слова у датој речи додајте бројеве који за вас имају неко значење - PASS26word
  • Корак 4 - ојачајте одабрану шифру и повећајте њену дужину додавањем симбола и знакова интерпункције - !PASS26word;

Чување лозинки у текстуалном документу на хард диску није баш упутно. Иако у посту на поменутом блогу не саветују корисницима да своје лозинке записују на папиру, на вама је да процените колико имате поверења у чланове своје породице или сараднике.

На крају, приликом логовања на налог, најбоље је користити виртуалну, on-screen тастатуру уместо оне праве. То спречава малициозне програме, као што су keylogger-и, да сниме и украду корисникове поверљиве податке.

Нека ваша лозинка буде са најмање 8 знакова и по могућности да је комбинација великих и малих слова, бројева и посебних знакова

Не користите:

  • честе елементе које је лако погодити или кракирати неким од алата за кракирање (имена, филмови, серије, спорт, песме итд)
  • елементе повезане уз ваш приватни живот који се могу сазнати уз мало "копања" (година матуре, рођендан, број телефона итд.)
  • узорке приликом притискања тастера (нпр. 1qa2w3e и слично) који су врло чести и лако их је разбити
  • понављајуће узорке (нпр. ah*fjDS1, ah*fJDS2, итд) јер када се разбије један, даље је лако пронаћи други

Ресурси


Comments