4.5. Публиковање видео записа

Сервиси за објављивање видео-записа омогућавају да објавимо своје записе, уградимо их у веб-сајтове, правимо збирке од својих и других записа и користимо их као наставни ресурс. Алати за дељење и организовање видео-записа су једноставни за коришћење, a  пошто je видео веома популарни код ученика треба да постану незаобилазни алати за подршку настави. Коришћење  алати за дељење видео записа представља и одличан начин да ученици  покажу своје радове широј публици. Сви испод наведени алати нуде бесплатне налоге за видео објављивање.

За потребе ове наставне јединице дати су примери са портала http://vebciklopedija.weebly.com/ односно http://vebciklopedija.zajednicaucenja.edu.rs.

Јустрим (Ustream)

Picture
април 2013.
http://www.ustream.tv/new
Јустрим је алат који омогућава снимање видео-записа помоћу видео камере. Тренутно је у пробној фази и омогућава прављење бесплатног налога. Алат у бесплатаној верзији омогућава складиштење до 10 ГБ снимљеног материјала и пет канала за емитовање. Када су у питању плаћене верзије (има их више) у зависности од цене варира и количина меморије за складиштење. За коришћење алата потребна је регистрација преко електронске адресе, али се може извршити и повезивање преко Фејсбука или Твитера. Видео-материјал који се снима се може у току самог снимања поделити преко директног линка са Фејсбука или Твитера пријатељима који тада могу  дитректно да гледају видео снимак. У току гледања видео-записа сви посетиоци могу постављати питања или коментаре у пољу за чет. Такође се у посебном делу могу постављати упитници или анкете. Направљени видео-записи се могу снимити у оквиру профила корисника при чему је потребно дефинисати наслов, кратак опис и ознаке. Овако снимљени видео-записи се могу делити преко директног линка, уграђивати у Веб-места или преузети на рачунар. 
Примена овог алата се може наћи приликом прављења упутстава ученицима за различите активности, а његова посебност се огледа у томе што они могу у чету постављати питања, коментарисати, а преко анкета и упитника се може проверавати ниво разумевања упутства. 
Пример и упутство  на нашем језику можете погледати  овде.


Тјуб снак (Tube snack)

Picture
септембар 2012.
http://www.tubesnack.com/
Овај алат је намењен објављивању видео записа и формирању плеј-листи. Алат је веома једноставан за коришћење и кроз три корака нас води кроз процес прављења колекције видео записа. У првом кораку уносимо наслов наше листе и постављамо видео записе са Ју тјуба преко линкова. У другом кораку бирамо изглед плеј листе из понуђене колекције, боју позадине, величину приказа  видеа, боју и величину тастера за навигацију... У трећем кораку алат нам омогућава дењење направљене колекције видео записа. Направљене  колекције се могу делити  преко Фејсбука, Твирера, Гугла и Пинереса, као и преко директног линка са пријатељима. Бесплатна верзија алата омогућава грађивање преко ембед-кода, али са ограничењем до пет видео записа и максималном дужином до пет минута по видео запису.
Примена - Наставници  преко овог алата могу ученицима припремити и са њима поделити различите колекције видео записе који се могу користити као допуна наставнивним садржајима обрађеним на часовима. Алат је веома једноставан па га могу користити   ученици различитог узраса за прикупљање и дељење колекција видео записа. 
Пример можете погледати овде, а ако сте расположени за мало музике овде.

Рекорд (Recordr)

Picture
јул 2012.
http://recordr.tv/
Рекорд је једноставан алат за снимање видео и аудио порука. За коришћење алата потребно је имати Гугл или Јху налог, јер се алату може приступити само преко та два сервиса. За снимање видео или аудио порука потребно је имати камеру и микрофон што бољег квалитета. Поступак снимања је веома једноставан, кликом на снимај (Record). У току снимања се могу правити паузе и вршити преглед снимка. Направљени снимци се чувају у оквиру профила корисника, при чему се могу мењати. Направљени снимци добијају лин преко кога се могу делити и ембед код за уграђивање.
Примена - Занимљив и једноставан алат који могу користити наставници и ученици. Помоћу овог алата можемо правити и ученицим слати обавештења, коментаре али и различита упутства. Посебно је погодан за све оне који нису баш љубитењи писања, већ им је лакше да своје коментаре једноставно изговоре и поделе.
Једноставан пример погледајте овде, а примере у оквиру галерије алата овде.

Чил (Chill)

Picture
maj 2012.
http://chill.com/
Чил је веб алат који омогућава креирање и дељење колекције омиљених видео снимака. Изглед алата је веома прегледан и омогућава прављење колекција које се појављују слично као у простору за објављивање на већини друштвених мрежа. Регистрацијом преко Фејсбук налога може се направити неограничен број колекција за складиштење омиљених видео записа. Постављање жељеног видеа у креирану колекцију се врши постављањем линка ка видео запису, при чему алат омогућава постављање описа видео снимка који се појављује заједно са видео снимком на креираном зиду колекције. Овај алат омогућава умрежавање праћењем других корисника, као и коментарисање видео снимака свих чланова сервиса. Алат подржава видео снимке са Ју-тјуба, Вимеа, Вева и Хулу сервиса. Направљене колекције се могу преко директног линка делити са пријатељима при чему их они могу прегледати, али не и коментарисати ако нису регистровани на алат. Недостатак овог алата је у томе што при креирању колекција не прима српско писмо. При исписивању коментара за записе и коментарисање записа других корисника може се користити наше писмо. 
Упутство за коришћење алата на нашем језику можете погледати овде .
Примена- Овај занимљив алат за дељење видео записа се може сврстати и у обележиваче, јер омогућава наставницима и ученицима да креирају различите колекције видео записа на одређену тему који се могу користити као допуна у обради наставних јединица на часовима. Наставници могу преко овог алата ученицима припремити и поделити различите видео записе, а ученици могу самостално или у групама радити на прукупљању видео записа.
Једноставан пример и једну колекцију можете погледати овде.

Тјуб за наставнике(TeacherTube)

Picture
јануар 2012.
http://www.teachertube.com/
 Тјуб за наставнике(TeacherTube)  намењен је наставницима и ученицима који желе да своје наставне материјале и искуства поделе са другима. Омогућава постављање образовне садржаја  као што су видео и аудио, текстуални документи, фотографије и албуми. Начин коришћења је исти као и код Ју- тјуба  (YouTube). Учлањење је бесплатно, чланови могу постављати  неограничени број видео-клипова и других датотека у одређеним форматима, и одређене величине, чему су корисници сервиса обавештени. Да бисмо поставили датотеку на овај сервис, претходно морамо унети опис и изабрати карактеристике који датотеку описују. Опис  и именовање су могући и ћириличним писмом, као и писање коментара и текстова уз датотеке. Овај сервис је истовремено и заједница наставника који деле материјале и идеје, а сам сервис често мотивише наставнике и позива у заједничке акције, нуди конкурсе и награде. Велика предност овог сервиса јесте то што омогућава директно преузимање (download) материјала, тако да није потребна додатна инсталација  неког од програма за преузимање видео-записа, као што је случај са Ју-тјубом. Недостатак  овог сервиса је што није баш најбоље извршена подела по темама, и што је постављање видео-записа врло споро и веза често пуца.
Примена у образовању је вишеструка. Наставник буквално може да направи свој мали канал на коме објављује све наставне садржаје, да их разврста по темама и сачини свој репозиторијум наставних материјала. Одатле их може путем ембед-кода уграђивати у блог, веб-сајт, платформу за учење, или, једноставно. Послати линк ученицима да преузму или погледају одређени материјал. Дакако, наставник може одређене садржаје да учини приватним и невидљивим заувек или до одређеног рока, или видљивим само за одређене адресе са којима дели садржај.

Кратка форма (Short forma)

Picture
април 2013.
http://www.shortform.com/pages/landing
Кратка форма је алат који омогућава прављење збирки видео-записа на мрежи прикупљањем садржаја са Ју-тјуба или Вимеа. Направљене тематске збирке се могу преко директног линка поделити преко друштвених мрежа или послати електронском поштом. Алат је веома једноставан за коришћење. Прво је потребно направити нову збирку, којој задајете име, а затим се у понуђено поље додају линкови видео записа. Распоред постављених линкова се може мењати или премештати из збирке у збирку. Додатим видео записима се може мењати наслов, при чему алат дозвољава коришћење ћирилице. Формиране збирке се могу додатно уређивати, при чему им се може мењати позадина окружења (светла или тамна), величина приказа видео снимака, поставити атоматско пуштања видео-записа и мењати распоред видео снимака у плеј листи. Алат има бесплатну и верзију која се плаћа. Недостатак бесплатне верзије је што дозвољава уградњу направљених збирки у веб-места само тридесет дана.
Примена – Формирање тематских видео-записа које желимо да поделимо са ученицима преко овог алата омогућавају одличну прегледност, а њима олакшавају сналажење и смањују време за претраживање.
Пимер  збирке направљене преко овог алата может погледати на овој адреси.

Јокто (Yokto)

Picture
септембар 2012.
http://www.yokto.tv/
Јокто је бесплатно видео платформа која омогућава да прикупите видео записе са интернета и организујете их за постављање на ваш сајту, блогу или Фејсбук. Сакупљање видео снимке се може вршити са Ју-тјуба (YouTube), Вимеа (Vimeo), Устреама (Ustream), Даилимотиона (Dailymotion), Светле увале (Brightcove) и Фото кашике (Photobucket ) и Слајдшер
(Slideshare). Сакупљени видео записи се постављају у лепо дизајнирар видео  плејер из ког се могу репродуковати али и вршити распоред на плејеру помоћу  постојећих шаблона. Алат такође омогућава и уграђивати листе видео записа  у блогове, викије и веб-места. У току процесе прављења листа видео запоса алат вас води кроз пет корака процеса креирања. Основне Иокто функције скупљања и приказује су бесплатан, али постоје и додатне опције које се могу купити, као што су опције за прилагођавање видеа.
Упутство за коришћење алата можете погледати на овој  адреси.
Примена -  Иокото је одлична алатка за наставнике јер омогућава организовање образовних видео записе које сте пронашли на интернету. Могу се направити библиотеке видео запса из више извора и омогућити ученицима преглед, али и уградити у наставне блогове и веб-сајтове за самосталан преглед.

Гледајте заједно (watch2gether)

Picture
јул 2012.
http://watch2gether.com/
Гледати 2 џефа је алат који омогућава гледање видео записа са Ју-тјуба  и при томе даје могућност четовања током гледања видеа. Једноставан је за корошћење и не тражи регистрацију. Потребно је само унети име или надимак, затим унети УРЛ адресу видеа или га пронаћи претраживањем. По уношењу видеа појављује се простор за четовање са десне стране. Позивање на гледање и ћаскање о видео запису се врши слањем линка  или преко друштвених мрежа и веб-места. Приликом постављања видеа могу се направити собе за ћаслање које се могу користити до седам дана и којима у том периоду можете приступити кад желите. За коришћење ове могућности потребно је снимити собу за ћаскање, при чему алат тражи уношење имеј адресе и наслова собе за ћаскање. Приликом исписивања текстуалних порука алат дозвољава коришћење нашег писма.
Примена - Овај алат се може користити за додатну наставу са ученицим . Може послужити за дељење образовних видео записе са ученицима и кратке дискусије о њима.
Пример није могуће поставити јер се направљене собе бришу после недељу дана, али уласком на адресу алата можете погледати неку од тренутно активних соба за гледање видеа и ћаскање.

Синхронизовани тјуб (Sunch tube)

Picture
maj 2012.
http://www.synchtube.com
Синхронизовани тјуб  је бесплатан алат који омогућава креирање јавног или приватног виртуелног простора за гледање видео записа, слушање музике и дељење докумената. Регистрацијом на сајт уноси се линк ка видео запису који се аутоматски поставља на севис, затим се видео једноставним превлачењем поставља у простор за приказивање.  Креирањем виртуелне собе за гледање видеа добија се адреса која се може послати пријатељима за заједничко гледање садржаја. Приликом прављења собе може се поставити и лозинка за улазак у собу, што оногућава приватност дељења. . Сви позвани корисници у истом тренутку прате видео запис, при чему имају могућност  да ћаскају о видео снимку у реалном времену. Овај алат је директно повезан са Ју-тјубом, али и са другим севисима за дељење видео записа.
Примена- Синхронизовани тјуб  је  занимљив алат који омогућава наставницима да креирају собе за гледање видеа, позову ученике или колеге и заједно коментаришу, анализирају и тумаче снимак. Може се користити за приказивање различитих видео упутстава или видео снимака.Такође се алат може користити у раду са ученицима као помоћ у изради домаћих задатака или за истраживачки рад ученика, при чему наставник има улогу ментора.
Пример овде, а лозинка за улазак  је soba1.

Ју-тјуб (YouTube)

Picture
јануар 2012.
http://www.youtube.com/
Ју-тјуб (YouTube) је најпопуларнији сервис на интернету за размену видео материјала, у коме корисници могу постављати и прегледати видео материјале различите садржине. За коришћење овог сервиса ( преглед и гледање видео-садржаја) потребно је имати мало бржу интернет везу и неки од програма за гледање видео-записа који подржава флеш (Flach) видео.
Нерегистровани корисници могу гледати већину видео-записа.  Претраживање је веома једноставно и може се вршити помоћу кључних речи,  при чему сервис проналази све видео материјале који се налазе постављени на сајту. Сервис омогућава претраживање на нашем језику, а при постављању својих видео-записа, слободно можемо комплетан опис унети на свом језику и писму. За постављање видео записа на овај сервис потребна је регистрација корисника. Корисници који имају Гугл-налог, могу са њим да се региструју на овај као и на многе друге сервисе.При постављању материјала на Ју-тјуб (YouTube) морају се поштовати ограничења о величини и трајању видео записа( величина 2 GB и трајање 15 min). Према правилима коришћења, корисници могу постављати сопствене садржаје и садржаје за које имају дозволу власника ауторских права. Забрањено је постављање  садржаје који приказују и подстичу насиље, порнографских садржаја, садржаја који подржава криминалне радње и сл. Ју-тјуб (YouTube) задржава право на  брисање непримереног постављеног материјала. Често се дешава, ако у свом виедо-запису користимо музику да нас сервис обавести о ризику, а понекад и да онемогући ембедовање или видео учини невидљивим уколико је музика коју смо користила заштићена ауторским правима. Због тога морамо бити опрезни и поштовати правила на која нас сервис упозорава, и са којима смо се сложили при регистрацији. Видео мора бити прихватљивог (стандардног) видео формата (.WMV, .3GP, .AVI, .MOV, .MP4, .MPEG, .FLV, .MKV). Видео материјали различитих формата, који се постављају на Ју- тјуб (YouTube) се  аутоматски преводе у флеш видео ( .FLV  Flash Video) формат.
Ју-тјуб (YouTube) омогућава веома једноставно преузимање видео материјала, при  чему је неопходно имати на свом рачунару инсталиран неки од програм за преузимање видео- записа са Ју-тјуба (YouTube).  Недостатак овог сервиса је ограничење о величини и трајању видео записа. Овај недостатак се може превазићи поделом видео записа на више делова.
Примена-Наставници имају могућност  коришћење већ готових видео записа различитог садржаја, које директно са овог сервера могу приказивати ученицима или могућност преузимања  и  пребацивања  на свој рачунар, што омогућава  прављења сопствене  базе  видео записа за наставу.
Постављања веза видео-запису са Ју-тјуба (YouTube)  је одлична карактеристика овог сервиса, а ембед-код  омогућава уградњу видео-записа  у блогове и платформе за учење.  На овом сервису је могуће пронаћи доста различитих садржаја везаних за наставу и различита упутсва за коришћење програмских пакета. При објављивању на Ју-тјубу, наставник бира да ли ће видео бити јаван или приватан, или видљив само одабранима. Записи са Ју-тјуба посебну функционалност и примену у образовању добијају уз коришћење различитих додатака за Ју-тјуб, о чему постоји посебна категорија алата на овом веб-сајту.

Клипсеј (Clipsay)

Picture
април 2013
http://clipsay.com/
 Клипсеј је једноставан алат за снимање кратких видео порука. Када се региструјете за коришћење алата на почетној страници и потврдите регистрацију, преко мејла  који вам пошаљу на вашу адресу,  добијате могућност да снимате видео-поруке. Алат се може користити и без регистрације, али се онда поруке не снимају у оквиру профила корисника.  Све што треба да урадите је да кликнете на тастер за снимање, снимите поруку и  унесете електронску адресу на коју желите да поруку пошаљете. Снимљенe видео-порукe се могу поделити и преко друштвених мрежа. Алат може да се користи и на мобилним уређајима.
Примена – Једноставност коришћења препоручује овај алат за образовање. Преко њега се могу слати кратка упутства, размењивати поруке везане за израду различитих пројеката, домаћих задатака, графичких радова или слати обавештења.

Вилогс (Vialogues)

Picture
септембар 2012.
https://vialogues.com/
Вилогс је алат који омогућава отпремање видео записа и  ћаскање о постављеном видеу.За коришћење алата је потребна регистрација, при чему се у оквиру профила складиште отпремљени видео записи. Алат ради у скоро свим новијим верзијама претраживача, као и на мобилним уређајима као што су ипед, ипон, андроид таблет и андроид телефон. За коришћење алата се мора имати инсталиран Адобе флеш плејер (  Adobe Flash Player). Видео који се отпрема може бити до1ГБ, а подржани формати су: mov, flv, mp4, mpeg, avi... Отпремање видеа се може извршити са рачунара, Ју-тјуба преко УРЛ адресе, или из колекције јавних видео снимака са Вилогса. Отпремљеном видео запису треба унети наслов и кратак опис. Овако постављен видео се може преко линка слати пријатељима на преглед и коментарисање преко имеј адресе, при чему они добијају позив за преглед, али за преглед и коментарисање морају креирати налог на Вилоусу. Сви корисници алата се позивају директно у оквиру алата, а сам алат омогућава и формирање група корисника који имају креиран налог што олакшава позивање, али и прављење приватних прегледа и коментарисања видеа. Посебно занимљива могућност овог алата је постављање анкета и питања,при чему алат омогућава избор две врсте питања (избор тачног одговора и вишеструки избор). Отпремљени видео записи могу бити јавни и приватни, при чему ако видео прогласите јавним имате могућност  уградње у блог или веб страницу. Алат подржава коришћење нашег писма.
Упутство за коришћење алата можете погледати на овој адреси.
Примена – Овај алат може наћи примену у свим наставним предметима. Могућност дељења и формирања група омогућава нам да направимо групе ученика и са њима коментаришемо видео, постављамо питања и отварамо дискусију.Могућност постављања описа уз видео може нам послужити за
постављање дискусионих питања, скретања пажње на поједине делове и усмеравање ученика на битне детаље. Преко овог алата ученици сами одређују темпо и време прегледа,што процес учење чини опуштенијим, а наставници кроз коментаре и резултате анкета добијају одличне повратне информације.
Пример је на овој адреси.

Мејлву (MailVU)

Picture
јул 2012.
http://mailvu.com/
Мејлву је изузетно лак и једноставан алат за снимање кратких видео порука у три клика. Одласком на веб- сајт, без налога и пријваљивања, корисник другим кликом сними своју поруку, а потом је може поделити са другима путем електроснке поште или хипервезе трећим. У току снимања, корисник може сво време да прати свој снимак као и да га пре објављивања прегледа и одлучи да ли ће снимати нови или не.
Упутство - За снимање ових видео порука је довољно кликнути на дугме Сними (Record), Погледај (Play) ако желимо да прегледамо снимак пре објављивања и Пошаљи (Send) или Подели (Share) да бисмо га поделили са другима (слика доле, снимак екрана).
Примена и пример - Мејлву у настави, видео порука

Вимео (Vimeo)

Picture
април 2012.
http://vimeo.com/
Вимео је алат који омогућава постављање и  дељење видео записа.  Можемо га сматрати алтернативом за популарни Ју-тјуб.  Дизајн самог сервиса је једноставан, прегледан и функционалан. За коришћење алата потребно је креирати кориснички налог. Бесплатан налог омогућава постављање до 500MB недељно, као и креирање три албума , једне групе и једног канала. Као регистровани корисник можете се претплате на видео записе корисника који вас занимају . Сваки видео који постављате може се заштитити лозинком.  Плаћена верзија омогућава постављање 5GB недељно, неограничен број албума, група и канала. Вимео омогућава дељење видео записа пријатељима и групама пријатеља, омогућава и слање видеа на друштвене мреже као што су Фејсбук, Твитер и уграђивање у сајтове. Приликом уграђивања у било који сајт или блог алат омогућава прилагођавање видео записа које подразумева подешавање  боје и величине приказа видеа. Уграђивање у блогове и сајтове се врши преко ембед-кода.
Као и Ју-тјуб овај алат је доста популаран код корисника, тако да располаже доста садржаја који се могу применити у настави. Наставници и ученици могу постављати сопствене видео записе и правити колекције и групе.

Ју-тjуб еду (You Tube Edu) 

Picture
јануар 2012.
http://www.youtube.com/education
  Ју-тубе еду (You Tube Edu)  је део најпопуларнијег сервис на интернету за размену видео материјала  Ју- тјуба (YouTube). Начин коришћења је идентичан као и Ју- тјубa (YouTube). Овај сервис  обједињује образовне садржаје више од 100 универзитета и школа и садржи пуно курсева и видео-предавања.  Омогућава отпремање материјала већих од 2 GB и по трајању дужих од 15 мин. Да бисмо га користили морамо отворити свој канал, а много је сигурније да отворимо канал на име институције.
Comments